Τσονάκας003

Η γειτονιά της κυρίας Ανδρομάχης του Τάκη Τσονάκα

 Ο Τάκης Τσονάκας, συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Η γειτονιά» και το «Φροσάκι το άγιο… πουτανέλι» συνεχίζει με την έκδοση της τρίτης ηθογραφικής μυθιστορίας του με τίτλο «Η γειτονιά της κυρίας Ανδρομάχης». Αυτή τη φορά ο συγγραφέας ξαναβρέθηκε σε ένα καφέ της παλιάς του γειτονιάς όπου αναπόλησε και κατέγραψε τον μικρόκοσμο της παιδικής του γειτονιάς της δεκαετίας του 1960 και μετά. Καταγράφει και επιχειρεί να ζωντανέψει μια εποχή η οποία αν και δεν είναι πολύ μακρινή είναι χαμένη. Εποχή μεταβατική που με ταχύ βήμα απώλεσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καθημερινής κοινωνικής ζωής της.

Την προσεγγίζει μέσα από τις παιδικές του αναμνήσεις και τα βιώματά του περιγράφοντας τους χαρακτήρες αντιπροσωπευτικών τύπων της εποχής. Ο µικρόκοσµος της γειτονιάς έχει απ’ όλα, όπως: τον πονηρό µπακάλη με το γόνιμο τεφτέρι του, κάποιους επιτήδειους που σκαρώνουν πλάκες στους καλοκάγαθους γείτονές τους, τον αστυνόμο που επωφελείται από την επικρατούσα ισχύ της εξουσίας σε μια κοινωνία που προσπαθεί να ξεπεράσει τα μετεμφυλιακά τραύματά της, τον ψηλομύτη τραπεζίτη, τον εργοστασιακό εργάτη, την οικοκυρά που δίνει τον καθημερινό της αγώνα να μεγαλώσει τα παιδιά της και να προστατεύσει την οικογένειά της από κάθε απειλή, την κουτσοµπόλα που δεν της ξεφεύγει κουνούπι, κάποιες κυρίες που εμφανίζονται στη γειτονιά για να εξυπηρετήσουν διακριτικά τον ανδρικό πληθυσμό και ξαφνικά μετά από λίγα χρόνια εξαφανίζονται, τον καλοκάγαθο χριστιανό, τον απατεώνα βοτανολόγο και κάθε καρυδιάς καρύδι µε όλα τα κοινωνικά παρεπόμενα που λαμβάνουν χώρα σε μια φτηνή συνοικία πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Πάτρας.

Διαβάζοντας όμως το βιβλίο αυτό του Τάκη Τσονάκα αποκομίζουμε γνώση για τη δύσκολη καθημερινότητα των προγόνων μας οι οποίοι στα χρόνια της μεταπολεμικής εποχής αναζήτησαν μόνιμη ή προσωρινή κατοικία κοντά σε ένα αστικό κέντρο. Πολλοί από αυτούς ταλαιπωρήθηκαν για να βρουν εργασία, κάποιοι δυσκολεύτηκαν να γίνουν αποδεκτοί και να ενταχθούν στη νέα τους γειτονιά και άλλοι χαμένοι μέσα στα προβλήματά τους έμειναν ανώνυμοι και μοναχικοί.

Στο έργο αυτό δεν αναδύεται μόνο ο μικρόκοσμος της συγκεκριμένης γειτονιάς αλλά δίνονται πληροφορίες για όλες τις αντίστοιχες γειτονιές που αναπτύχθηκαν και σιγά σιγά ενσωματώθηκαν με τα κοντινά αστικά κέντρα της εποχής. Θίγονται θέματα εσωτερικής μετανάστευσης, αναζήτησης εργασίας, επιβίωσης σε συνθήκες ανέχειας, θέματα σχέσης ανδρών και γυναικών, κοινωνικού μπούλιγκ, ανατροφής παιδιών, κοινωνικών σχέσεων.