Με ΒαρδακουλάΗ πνευματική εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, 18 Μαρτίου, για τον συμπολίτη μας κ. Γιάννη Βαρδακουλά, στον Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, με οργανωτές τους μαθητές, τους καθηγητές και τον λυκειάρχη, μου δίνει την ευκαιρία, να τους συγχαρώ .

Πρώτον, γιατί με τη συνεπή εργασία τους, η οποία αποδεικνύεται με τις επιτυχίες των αποφοίτων του, έχουν αναδείξει το Λύκειο σε ένα από τα πλέον σημαντικά σχολεία της χώρας μας, και, δεύτερον, γιατί απέδειξαν, με το «χαρμόσυνο αφιέρωμά» τους, ότι ζουν από κοντά, παρακολουθούν και αξιολογούν με δίκαιο μέτρο τα δρώμενα στην πόλη μας.

Η απόδοση τιμής στον Γιάννη Βαρδακουλά, για το πολυσχιδές έργο του, την ενεργό συμμετοχή του στην πνευματική και τη γενικότερη πολιτιστική ζωή της πόλης ήταν μία δίκαιη και επιβεβλημένη αναγνώριση, που τη χρωστική η τοπική μας κοινωνία. Γέννημα-θρέμμα ο Γιάννης Βαρδακουλάς της πόλης μας, μεγαλωμένος με στερήσεις κάθε είδους, αλλά κυρίως τη στέρηση της μητρικής στοργής, κατάφερε με την πολύτιμη βοήθεια της μεγαλύτερης αδελφής του να ξεπεράσει το πρώτο χαμό, κατ' αρχή της μάνας του και αργότερα του πατέρα του. . Με το σπινθηροβόλο του πνεύματος κατόρθωσε και αποφοίτησε το Γυμνάσιο Ναυπάκτου πρώτος μεταξύ των πρώτων για να εισαχθεί αργότερα στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Άτομο με οράματα, με κριτική σκέψη, ικανότητα και βαθύτατη πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία βρέθηκε αντιμέτωπος πολλές φορές με δυσάρεστες περιπέτειες. Υπέστη διώξεις, απολύσεις και στερήσεις, αλλά δεν υπέκυψε, δεν προσκύνησε. Το ανυπότακτο πνεύμα του δεν του επέτρεψε να συμβιβαστεί με μεθοδεύσεις που συνηθίζονται στη σύγχρονη κοινωνία μας για να αποκτήσει εύκολες διακρίσεις. Έτσι λοιπόν ο κ. Ο Βαρδακουλάς παρά το ότι διαθέτει και παιδεία και αρετή δεν αξιοποιήθηκε ανάλογα με την τοπική μας κοινωνία. Σε μας τους νεότερους προκαλεί έκπληξη πως ένας άνθρωπος με τέτοιο πνευματικό δυναμικό, τόσες ικανότητες και ήθος, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια που ζει μόνο στο Ναύπακτο, δεν αξιοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες.

Αυτά που «έχασε» η Ναύπακτος, τα κέρδισε η επιστήμη της Κοινωνικής Πολιτικής με τις τριάντα δημοσιευμένες εργασίες του Γιάννη Βαρδακούλα. Όλες αυτές οι εργασίες του χαρακτηρίζονται από την ανθρωπιστική προσέγγιση των προβλημάτων του ανθρώπου, ενώ η έρευνα του σε πρωτότυπα θέματα του κοινωνικού προβληματισμού εμπλουτίζει τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Μία από αυτές τις εργασίες του χάρισε τον τίτλο του διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη μας, στην οποία, είναι κάθε μέρα ο πρώτος πρωινός επισκέπτης, αναγνώστης και ερευνητής στα βιβλιοστάσιά της, αισθάνεται την υποχρέωση, να τον ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον και τη συμβολή του στην πρόοδό της και να σημειώσει την ακάματη προθυμία, με την οποία ανταποκρίνεται σε προβλήματα, πνευματικά, φοιτητών και μαθητών της πόλης μας. Σεμνός, χαμηλών τόνων, ακούραστος πνευματικός εργάτης, μη ζητώντας ποτέ τίποτε για τον εαυτό του, ο συμπαθής και από όλους αγαπητός μπάρμπα Γιάννης, χαρίζει πάντα την αγάπη, το ενδιαφέρον του και την έμπειρη συμβολή του σε ό,τι νομίζει, ότι καταμένει στην πρόοδο. και την προκοπή της πόλης μας, μακριά από εξεζητημένες και ιδιοτελείς ατομικές προβολές... αγαπώντας με τον πάθο τους ανθρώπους και την πόλη μας.

Όλοι εμείς οι φίλοι του, ευχόμαστε υγεία και ακαταπόνητη πνευματική δραστηριότητα στον εκλεκτό αυτό συμπολίτη, που μας τιμά όλους, με τη στάση του πνευματικού ανθρώπου απέναντι στην πόλη και στους συνανθρώπους του.

                                                                   Γιάννης Χαλάτσης