ΑρτινοπουλοςΟ Γιάννης Αρτινόπουλος γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1940 και από 12 ετών βρέθηκε στο Βέλγιο. Εκεί σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική και παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής και της τέχνης του σμάλτου.

Το 1966 αποφοίτησε από τη σχολή ζωγραφικής του διακεκριμένου Βέλγου ζωγράφου Marcel Hastir. Εκεί γνώρισε τους μεγάλους ζωγράφους Ρaul Delvaux, Jean Brusselmans, Εdgard Tudgat, Rene Wilquet και Gust Kulche.

Είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά στον μεγάλο Βέλγο σουρεαλιστή ζωγράφο Rene Magritte, ο οποίος εκτιμώντας την τέχνη του, τον ενθάρρυνε να εκθέσει τα έργα του. Έτσι το 1969 διοργανώθηκαν δύο ατομικές του εκθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Ναύπακτο αφιερώνοντας τις ελεύθερες ώρες του στη ζωγραφική. Στα έργα του αποτυπώνει με δικά του εκφραστικά μέσα όλη την ευαισθησία και συγκίνηση γύρω από τα προβλήματα και τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και συναισθήματα, όπως η χαρά των απλών ανθρώπων, η συγκίνηση, ο έρωτας, που στην έκφρασή του παίρνουν μία πανανθρώπινη διάσταση και θέτουν σε κίνηση το γόνιμο προβληματισμό. Οι πίνακές του φανερώνουν έναν προχωρημένο σουρεαλιστή, έναν φτασμένο καλλιτέχνη, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη, με ευαισθησία και με άπειρες γνώσεις των χρωματικών αξιών και με δυνατότητες δημιουργίας έργου υψηλής τεχνικής και ποιότητας.

Δεν κυνηγά την πρώτη εντύπωση, ούτε η έκφρασή του είναι κραυγαλέα. Αντίθετα, σε ήρεμους τόνους, πολύ φωτεινούς, προκαλεί τη σκέψη σε προβληματισμό που θα γονιμοποιηθεί στο εσωτερικό κάθε ανθρώπου με τη δική του συγκίνηση και ευαισθησία, με τη δική του αναζήτηση.

Οι πίνακές του φανερώνουν έναν προχωρημένο σουρεαλιστή, έναν φτασμένο καλλιτέχνη, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη, με ευαισθησία και με άπειρες γνώσεις των χρωματικών αξιών και με δυνατότητες δημιουργίας έργου υψηλής τεχνικής και ποιότητας. Ο Γιάννης Αρτινόπουλος είναι ένας σουρεαλιστής ζωγράφους που συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του ελληνικού και ξένου εικαστικού χώρου.

Ανήκει στη μειοψηφία των σεμνών ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα, προσφέρουν και κοσμούν τη ζωή της επαρχιακής μας κοινωνίας.

Τον Αύγουστο 2012 είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα έργα του που εκτίθενται στο Φετιχέ-τζαμί στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Εκεί πρωί και απόγευμα, μέχρι τις 10.00 το βράδυ, ο ίδιος ο κ. Αρτινόπουλος ξενάγησε δεκάδες επισκέπτες στον υπέροχο κόσμο της ζωγραφικής του.

Πέραν των σουρεαλιστικών πινάκων του συχνά ζωγραφίζει και αρκετές ακουαρέλες της Ναυπάκτου. Ο καλλιτέχνης βλέπει τη Ναύπακτο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και εξιδανικεύει αρμονικά το φυσικό και ιστορικό χώρο της πόλης μας. Στις απεικονίσεις του για τη Ναύπακτο, μέσα από την αφαίρεση αναζητά και αναδεικνύει την ουσία του τοπίου.

Αξίζει μια επίσκεψη στη υπέροχη και μοναδική αυτή έκθεση του Ναυπάκτιου ζωγράφου.

Εξέδωσε και δυο ποιητικές εκδόσεις συνδυάζοντας τα ποιήματά του με καλλιτεχνικές δημιουργίες του. Με δυνατή έκφραση του λόγου σε συνδυασμό με την κομψότητα της γραμμής και τη λαμπρότητα του χρώματος, δίνει βάθος στο έργο του. Εκφράζει τα βιώματά του με τον δικό του στοχασμό, και με άριστες τονικές αρμονίες χρωμάτων.

Έγραψαν για το έργο του Γιάννη Αρτινόπουλου:

«Το έργο του Γιάννη Αρτινόπουλου, είναι αξιόλογο και πρωτότυπο για την Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για την αγάπη και τη φιλοξενία του.»

Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής, 23 Ιουλίου 1987

«Ο Αρτινόπουλος είναι ο πλέον κατατοπισμένος και ικανός να εμπνεύσει τους μαθητές του να δημιουργήσουν έργα σουρεαλιστικού χαρακτήρα τα οποία θα αποφέρουν μια καινοτομία στον τομέα της ζωγραφικής».

Marcel Hastir, Πρόεδρος του Κέντρου Ζωγραφικής Βελγίου «L’ Atelier»,

15 Μαΐου 1991

«Με γοήτευσε η φαντασία σας, το πνεύμα και τα αλλόκοτα χρώματά σας. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας».

Eutydice Trichon Milsani, Κριτικός Τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου Georges Pompidou, Παρίσι, 24 Οκτωβρίου 2000

«Καλλιεργεί τον προχωρημένο σουρεαλισμό, και αυτό τον κάνει να κατέχει, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του ελληνικού και ξένου εικαστικού χώρου».

Χρήστος Αναγνωστός, Μέλος του Δ.Σ. του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός, Δημοσιογράφος - Επικοινωνιολόγος – Τεχνοκρίτης, Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2003.

Ζωγραφική με λόγο και νόημα. Εικονογραφημένη ποίηση, Φιλοσοφημένη ενατένιση της κτίσης. Λογοποιημένη ζωή. Προσφορά σε μια άλογη κοινωνία.»

Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, 14 Απριλίου 2002

«Ο Αρτινόπουλος είναι σουρεαλιστής, αλλά σουρεαλιστής που επανερμηνεύει τον σουρεαλισμό και τον ανυψώνει σ' ένα διάφανο και εντελώς προσωπικό και θριαμβεύοντα ανθρωπισμό, χωρίς καμία μυστική σκιά. Είναι ένας σουρεαλιστής δικός μας, κι αυτό τον κάνει μοναδικό».

Ελένη Στεργιοπούλου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δεκέμβριος 2003