Οδός ΘέρμουΠέρασαν 40 περίπου χρόνια από τότε που χαράχτηκε και ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Θέρμου, που ενώνει την πόλη της Ναυπάκτου με τα δυτικά προάστιά της, το Λιοστάσι, τη Μαμουλάδα, την Αφροξυλιά, τη Βελβίνα, τα Πιτσινέικα και τη Βλαχομάνδρα.  Η διάνοιξη του δρόμου αυτού ήταν μια από τις σοβαρότερες προϋποθέσεις για την οικιστική ανάπτυξη των Βορειοδυτικών περιοχών γύρω από την πόλη της Ναυπάκτου. Εκατέρωθεν από την οδό Θέρμου υπήρξε αλματώδης οικιστική ανάπτυξη με αποκορύφωμα τα δυο συγκροτήματα εργατικών κατοικιών.  Έτσι λοιπόν τα τελευταία τριάντα χρόνια προστέθηκαν στην περιοχή περισσότερες από 350 κατοικίες και περίπου δύο χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι.

             Παρόλα αυτά, τόσο η Πολιτεία όσο και ο Δήμος Ναυπάκτου δε φρόντισαν να αναβαθμίσουν την περιοχή. Το μόνο που απασχόλησε τους εκάστοτε άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν, πως θα ρίξουν τον περιφερειακό δρόμο στην περιοχή αυτή, ή πως θα διώξουν προς τα δυτικά τα σκουπίδια τους. Την περιοχή αυτή την επισκέπτονται οι πολιτικοί, όταν είναι να πάρουν ψήφους ή όταν συνεστιάζονται, τις νυχτερινές ώρες, σε κάποιες από τις ταβέρνες της.

            Για να εξηγούμαστε, φυσικά θα περάσει η περιφερειακή οδός και από τα δυτικά διαμερίσματα του Δήμου, αλλά θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, τα οποία δεν λαμβάνονται τώρα υπόψη. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν ο περιφερειακός αυτός δρόμος να περνάει σε απόσταση 20 μέτρων από τα σπίτια των εργατικών κατοικιών. Κι όμως περνάει!!!

Τα προβλήματα τα οποία ζητούν επείγουσα λύση στο άμεσο μέλλον, στα δυτικά προάστια της Ναυπάκτου, είναι πολλά και ποικίλα, από τα οποία επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Σοβαρότατο πρόβλημα της περιοχής αυτής είναι η εγκατάλειψη, που παρουσιάζει η οδός Θέρμου. Ενώ δυστυχώς υπάρχει απαλλοτριωμένος χώρος δεξιά και αριστερά της οδού, δεν έχει αξιοποιηθεί έτσι, ώστε να μπορεί κανείς να βαδίσει κατά μήκος του δρόμου.

Σήμερα λοιπόν, μετά τη μακρόχρονη αδιαφορία των τοπικών αρχών, ο δρόμος πέραν της ασφάλτου είναι παραδομένος στη βλάστηση (χόρτα, βάτα, θάμνους) ή στα σκουπίδια, τα μπάζα, τα παρατημένα οχήματα κ.λ.π.  Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την έλλειψη φωτισμού τις νυχτερινές ώρες το οξύ αυτό πρόβλημα πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα να έχουμε περίπου ένα θανατηφόρο τραυματισμό πεζού από τροχοφόρο κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή αποτρέπει πολλούς Ναυπάκτιους, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τον περίπατό τους στην οδό Θέρμου, όπως συνέβαινε παλαιότερα τις απογευματινές ώρες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να μεταβούν στο κέντρο της πόλης πεζοπορώντας.

Ένας δεύτερος σοβαρός λόγος που κάνει επιτακτική την ανάγκη να προσεχθεί η αισθητική εικόνα της οδού Θέρμου είναι η αλματώδης αύξηση επισκεπτών στην περιοχή που προκαλείται από την επιλογή του Ευήνου, στο Χάνι Μπανιά, τα τελευταία χρόνια, ως χώρου για την οργάνωση αγώνων στα νερά του ποταμού.  Όταν λοιπόν ο ποταμός Εύηνος φιλοξενεί φίλους των άγριων νερών κάθε χρόνο και υπάρχει προοπτική καθιέρωσης του χώρου αυτού για διεξαγωγή πανελληνίων αγώνων καγιάκ γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος μας δε μπορεί να επιτρέπει την παρουσία της εικόνας του σκουπιδότοπου κατά μήκος της διαδρομής από την πόλη μέχρι τον Εύηνο ποταμό.

Το γεγονός αυτό των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Χάνι Μπανιά και οι προοπτικές του συγκεκριμένου αθλήματος δίνει στο Δήμο Ναυπάκτου ένα επιπλέον όπλο για να απαιτήσει και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα με τα οποία αφενός μεν θα αναβαθμιστεί η περιοχή αυτή τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφετέρου δε θα προφυλαχθεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των δημοτών του.

            Με τις σκέψεις αυτές απευθυνόμαστε στο Δήμαρχο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Συμβούλιο, θέτοντας υπόψη τους τα παραπάνω προβλήματα και δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα πεζοδρόμησης της οδού Θέρμου. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι συνήθεις δικαιολογίες είναι ότι «δεν έχουμε χρήματα» ή «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα» έχουμε να πούμε ότι η ασφάλεια κι η ποιότητα ζωής των δημοτών και η αισθητική εικόνα της περιοχής είναι υποχρέωση του Δήμου. Οι δικαιολογίες αυτές δεν ευσταθούν από τη στιγμή μάλιστα που η αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Όσον αφορά στο κόστος μπορούν οι εργασίες να γίνουν σταδιακά χρόνο με το χρόνο. Τόσα χρόνια ο Δήμος Ναυπάκτου προτιμούσε να έχει ταμιακά υπόλοιπα στον προϋπολογισμό του παρά να τα διαθέτει για να κατασκευάσει πεζοδρόμια και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διευκόλυναν την κίνηση εκατοντάδων πεζών και μαθητών, που μετακινούνται κάθε μέρα προς τα σχολεία τους και στις εργασίες τους.

            Άμεσος πρέπει να είναι ο καθαρισμός των εμποδίων της οδού πέραν της ασφάλτου, το στρώσιμο σε πρώτη φάση με τσιμέντο και ο φωτισμός της οδού. Τέλος πρέπει να μελετηθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος που δημιούργησε ο εργολάβος που κατασκεύασε τις δεύτερες εργατικές κατοικίες με το κλείσιμο του αυλακιού που διοχέτευε τα νερά που συγκεντρώνονταν από τη Μαμουλάδα και οδηγούνταν μέσω του ρέματος Σκυλοπνίκτη στο χείμαρρο Βαριά. Αποτέλεσμα της αλόγιστης αυτής πράξης, για την οποία δυστυχώς δεν αντέδρασε έγκαιρα ούτε κάποιος από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής ούτε φυσικά και κανείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι κάθε φορά, που έχουμε μια σοβαρή βροχόπτωση, να γεμίζει ο δρόμος χώματα, ξύλα και σκουπίδια καθώς και να πλημμυρίζουν οι κατοικίες της περιοχής.

Τέλος πρέπει να σημειώσω, ότι είναι γνωστή η προθυμία των κατοίκων της περιοχής αυτής να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση του όλου αυτού έργου.

15/01/2000

Γιάννης Χαλάτσης