Οδωνυμικά

   Οδωνυμικά Ναυπάκτου, Γιάννη Χαλάτση και Ζωής Καζανά

     Πόλη είναι η προβολή της κοινωνίας πάνω στο έδαφος. Οι δρόμοι, οι πλατείες και οι ελεύθεροι χώροι μιας πόλης είναι οι άξονες κίνησης των κατοίκων της. Η ονοματοθεσία των συνοικιών, των δρόμων και των πλατειών μιας πόλης είναι απαραίτητη διαδικασία για να οργανώσουμε και να διαβάζουμε το φυσικό της περιβάλλον. Παράλληλα, με την ονοματοθεσία μας δίνεται η ευκαιρία να απεικονίσουμε και να προβάλουμε την ιστορία του τόπου μας.

      Η σκοπιμότητα που υπαγόρευσε τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου είναι να γίνει γνωστό στους κατοίκους της Ναυπάκτου εφενός μεν η θέση κάθε οδού και αφετέρου τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν τα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της πόλης.

   Οι περισσότεροι Ναυπάκτιοι, και ιδιαίτερα οι γεροντότεροι, δε γνωρίζουν τα ονόματα των δρόμων, αλλά προσδιορίζουν τα σπίτια των συμπολιτών τους με το όνομα της αντίστοιχης γειτονιάς. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους παλαιότερους κατοίκους γνωρίζονται μεταξύ τους.

    Ο τρόπος όμως αυτός προσδιορισμού των κατοικιών δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία οικοδομική έκρηξη των τελευταίων 30 χρόνων, όταν η πόλη αναπτύχθηκε ανατολικά και δυτικά της παλιάς Ναυπάκτου. Πρακτικοί λοιπόν λόγοι καθιστούν αναγκαία την ονοματοδοσία στους δρόμους της πόλης μας, καθότι το όνομα του δρόμου σε συνδυασμό με την αρίθμηση των κτισμάτων δίνει υπόσταση σε κάθε κτήριο, γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία των κατοίκων και την καταγραφή των περιουσιών σε δημόσια έγγραφα.

    Εκτός αυτού, όμως, η ονοματοθεσία των οδών έχει μία άλλη εξίσου σοβαρή παράμετρο, την ηθικοκοινωνική. Με την ονοματοθεσία των δρόμων η κοινωνία τιμά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που περιέχουν ιστορική και κοινωνική αξία, η οποία πρέπει να τιμηθεί και να προβληθεί. Η προβολή τους όμως μέσα από μία πινακίδα δεν είναι πάντα αρκετή για να αποκαλυφθεί η προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου και τα χαρακτηριστικά του τιμώμενου γεγονότος. Αυτή ακριβώς την έλλειψη έρχεται να συμπληρώσει κατά κύριο λόγο το παρόν έργο.