Εικαστικές απεικονίσεις 02Κάθε φορά που έφτανε στα χέρια μου κάποιο βιβλίο με θέμα την Ιστορία της Δυτικής Ελλάδας το ξεφύλλισμα με λαχτάρα για να βρω κάτι που αφορούσε την Αιτωλία και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά, οι χάρτες και οι φωτογραφίες με αναφορές στα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων συγκέντρωσα αρκετό υλικό που αφορούσε την περιοχή αυτή.

Ο αγαπητός φίλος και καταξιωμένος λογοτέχνης Θανάσης Παπαθανασόπουλος είχε συγκεντρώσει και αυτός εικαστικό υλικό που αφορούσε την ίδια περιοχή. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να προβούμε στην παρούσα έκδοση όπου περιέχονται οι εικαστικές απεικονίσεις του τόπου μας οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτα σε βιβλία και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το εικαστικό αυτό υλικό, που είναι συνδυασμός χαρακτηριστικής και φωτογραφίας, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της διαχρονικής πορείας της Ναυπάκτου και ξεδιπλώνει μπροστά μας γεγονότα και πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με την Ιστορία της Ναυπάκτου από τη μυθική εποχή ώς τις μας. Έτσι, το παρόν έντυπο μας βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας, για να βρεθούμε μπροστά στη θέα του απόρθου φρουρίου, ν' ακούσουμε τον απόηχο της κοσμοϊστορικής ναυμαχίας του 1571 μ.Χ., να θαυμάσουμε τα μνημεία και τις ομορφιές του τόπου μας. νοσταλγήσουμε παραδοσιακές ομορφιές που αλλοιώνονται και σταδιακά εξαφανίζονται.

Για να πάρει τη συγκεκριμένη μορφή το έντυπο αυτό συνέβαλαν, με τον τρόπο του ο καθένας, εκτός των δύο επιμελητών που αναφέρονται στη σελίδα τίτλου, και οι παρακάτω φίλοι της Βιβλιοθήκης τους οποίους ευχαριστώ θερμά: Η ερευνήτρια - ιστορικός κα Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, που μας παραχώρησε χαρακτηριστικά για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου από ισπανικά έντυπα που έχει στη συλλογή της. Ο κ. Γιάννης Αρτινόπουλος, που εκτός από την παραχώρηση των έργων του συνέβαλε με τις εύστοχες παρατηρήσεις του στην καλύτερη παρουσίαση του εντύπου. Ο κ. Άρης Σισμάνης - Αθανασιάδης που μας παραχώρησε χαρακτηριστικά από την οικία Νόβα. Ο Δωριέας λαϊκός ζωγράφος κ. Ο Γιώργος Ρήγας, γιατί επέτρεψε να συμπεριλάβουμε στην έκδοση των έργων του τα οποία εικονογραφούν με ευαισθησία και νοσταλγία τον καθημερινό τρόπο ζωής των παλαιότερων και οικείων ορεινών χωριών της περιοχής μας. Ο φωτογράφος κ. Πάνος Τσούσης, ο οποίος βοήθησε στη φωτογράφηση αρκετών σχεδίων.

Γιάννης Χαλάτσης

Φεβρουάριος 2004