ΕΙΚΟΝΊΣΜΑΤΑ COVER copy

    Εικονίσματα Ναυπακτίας: τόποι μνήμης

   Είναι το τελευταίο βιβλίο - μελέτη του Γιάννη Χαλάτση με λαογραφικό, θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο με ένα μεγάλο πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών παραδοσιακών εικονισμάτων από όλα τα χωριά της Ναυπακτίας.

   Τα παραδοσιακά εικονίσματα είναι ταπεινά μνημεία που βρίσκονται συχνά μπροστά στα μάτια μας και τα προσπερνάμε. Όμως, με μια καλύτερη ματιά, όλα αυτά εκπέμπουν μια θρησκευτική, λαογραφική και αρχιτεκτονική ένταση και τα περισσότερα έχουν και μια ιστορία, έναν μύθο που τα ακολουθεί.

  Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αυτό βλέπουμε περίπου 300 έγχρωμες φωτογραφίες εικονισμάτων που απλώνονται στην ύπαιθρο της πεδινής και της ορεινής Ναυπακτίας. Το καθένα από αυτά χαρακτηρίζει την περιοχή του και στο τέλος μας δίνεται η εντύπωση ότι ταξιδέψαμε ολόκληρη τη Ναυπακτία. Χωρίς αμφιβολία είναι μια πρωτότυπη μελέτη με ελκυστικό και αισθητικό περιεχόμενο.

ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Βιβλιοπαρουσίαση από τον Ηλία Δημητρόπουλο)

   Διάβασα το νέο βιβλίο του φίλου Γιάννη Χαλάτση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τον τίτλο Εικονίσματα Ναυπακτίας και υπότιτλο Τόποι μνήμης. Το βιβλίο έρχεται να προστεθεί στο συγγραφικό έργο του Γιάννη Χαλάτση και ειδικότερα στα πολύ επιτυχημένα βιβλία του: Ο κόσμος της ατμοπλοΐας στον Κορινθιακό κόλπο, Διαδρομές του παρελθόντος στη Ναυπακτία και Δωρίδα (σσ τα Χάνια),  και Οι Έλληνες Μικρασιάτες στη Ναύπακτο.

   Πρόκειται για ένα βιβλίο διακοσίων σαράντα σελίδων σε έγχρωμη και καλαίσθητη εκτύπωση, πρωτοποριακό σε σύλληψη και συγχρόνως είναι ένας διαφορετικός χάρτης της Ναυπακτίας, που έρχεται να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει το ξεψάχνισμα της Επαρχίας. Παρουσιάζει από λαογραφικής και κοινωνικής πλευράς τα παραδοσιακά εικονίσματα τα οποία είναι ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον της Ναυπακτίας και της προσθέτουν τόσο ομορφιές λαϊκής αρχιτεκτονικής όσο και αρκετούς συμβολισμούς .

Το βιβλίο είναι δομημένο σε δύο κύρια μέρη:  Στο Α΄  Μέρος, αναπτύσσονται τα ιστορικά και περιγραφικά στοιχεία, ενώ στο Β΄  Μέρος παρουσιάζονται τα εν συνόλω 277 εικονίσματα , αναλυτικά κατά χωριό, μαζί με έγχρωμες φωτογραφίες τους και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, ως προς τους κτήτορες, αλλά και πού είναι αφιερωμένα, κατά περίπτωση, σε Αγίους ή στη μνήμη προσώπων.

Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας υπεισέρχεται στην ιστορική διαδρομή των βωμών στην αρχαία Ελλάδα και μεταγενέστερα των εικονισμάτων στην Χριστιανική ζωή. Ακόμη δεν παραλείπει να καλύψει και τη νομική υπόστασή τους.