Θεματικοί Περιγραφείς

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ   

   Κατάλογος θεματικών περιγραφέων

   Το Τμήμα Καταλόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης το 1991 κυκλοφόρησε τον “Κατάλογο Ελληνικών Θεματικών Επικεφαλίδων” ο οποίος αποτελεί σημαντικό βοήθημα στους Έλληνες βιβλιοθηκάριους. Παρά ταύτα, ο κατάλογος αυτός δεν έλυσε όλα τα προβλήματα των Λαϊκών και των Σχολικών τουλάχιστον Βιβλιοθηκών, καθότι μεγάλο ποσοστό των επικεφαλίδων του αποτελείται από τρεις, τέσσερις και περισσότερους όρους.

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει το χρήστη που δεν του είναι εύκολο να συνηθίσει τη δομή της πολυσύνθετης επικεφαλίδας κατά τη διαδικασία της αναζήτησης των πληροφοριών από τον κατάλογο. Σοβαρά όμως προβλήματα δημιουργεί το γεγονός αυτό και στους βιβλιοθηκάριους, αφού μερικά από τα προγράμματα αυτοματισμού που διαθέτουν κάποιες Δημόσιες Βιβλιοθήκες δεν είναι σε θέση να αναζητούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, πολύπλοκες θεματικές επικεφαλίδες. Έτσι πολλές φορές γίνεται αυθαίρετο σπάσιμο των θεματικών αυτών επικεφαλίδων, γεγονός που μπερδεύει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.  

   Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι βιβλιοθηκάριοι αντί για πολύπλοκες θεματικές επικεφαλίδες τους “Θεματικούς Όρους”, δηλαδή λέξεις - κλειδιά που προσδιορίζουν το θέμα με λιγότερο επιστημονικό και με απλοϊκότερο τρόπο. Γίνεται δηλαδή μία προσπάθεια για ταύτιση του λεξιλογίου έρευνας με το λεξιλόγιο ευρετηρίασης. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθάνε τα Προγράμματα Αυτοματισμού των Βιβλιοθηκών, τα οποία μπορούν να προσφέρουν εκτός από πολλαπλές καταχωρήσεις και έξυπνους συνδυασμούς θεματικών όρων εξασφαλίζοντας έτσι πολλαπλή πρόσβαση στα επί μέρους θέματα του κάθε τεκμηρίου.

   Με την σύνταξη του παρόντος καταλόγου με τους Θεματικούς περιγραφείς γίνεται μια προσπάθεια να επιλέξουμε και να καθιερώσουμε μία μόνο μορφή για την εξειδικευμένες σύνθετες θεματικές αναγραφές, έχοντας πάντα ως γνώμονα την πιθανότερη μορφή που μπορεί να αναζητηθεί από τους χρήστες της Βιβλιοθήκης. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγουμε απαράδεκτα μεγάλο αριθμό αναγραφώνσε σύμμεικτα θέματα.

   Τα τελευταία χρόνια οι θεματικοί κατάλογοι καταχωρούνται σε βάσεις δεδομένων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε αρκετές Βιβλιοθήκες της χώρας μας και η αναζήτηση των πληροφοριών μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και από μυημένους αναγνώστες. Η ανάκληση πληροφοριών μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με αναγραφές του Θεματικού Καταλόγου αναβαθμίζει σε μεγάλο ποσοστό τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης προς τους χρήστες της, αφού η πρόσβαση είναι άμεση, γρήγορη και μπορεί να επιτύχει έξυπνους συνδυασμούς αναζητήσεων που δεν μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά.